Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019

Παραδοσιακή τοπική συνταγή για τυρί τρίμηνης ωρίμανσης.


Παραδοσιακή τοπική συνταγή για τυρί τρίμηνης ωρίμανσης,
από το μαθητή Μιχάλη Βηλαρά.

Για να φτιάξουμε το νόστιμο χειροποίητο τυρί από αιγοπρόβειο γάλα ακολουθούμε την συνταγή:
Πρώτα απ΄ όλα βράζουμε το γάλα στους 60 βαθμούς και το αφήνουμε να κρυώσει και να κατέβει στους 35 βαθμούς και μετά το πήζουμε, δηλαδή προσθέτουμε την πυτιά.  Υπολογίζουμε στα πέντε κιλά γάλα να προσθέσουμε ένα κουταλάκι πυτιά. Όταν πήξει μαζεύουμε το τυρί και το ρίχνουμε στο καλούπι και το αφήνουμε εκεί μέχρι να στραγγίξει καλά και να φύγει όλο το τυρόγαλο, με το οποίο φτιάχνουμε τις μυζήθρες. Όταν στραγγίξει το κόβουμε, το αλατίζουμε και το τοποθετούμε στον τενεκέ ή στο βαρελάκι με τη  σαλαμούρα, που την έχουμε φτιάξει από πριν. Το κλείνουμε καλά και το αφήνουμε περίπου τρεις μήνες για να «ψηθεί», δηλαδή για να ωριμάσει. Το τυρί αυτό είναι η παραδοσιακή ελληνική φέτα. Μετά από τρεις μήνες είναι έτοιμο για φαγητό.
Μιχάλης Βηλαράς


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου