Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2021

 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 12-15 ΕΤΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΟΡΟΥ «ΣΩΜΑ ΕΝ ΚΙΝΗΣΕΙ» ΤΟΥ ART-WAGONS 

H Καλλιτεχνική Εταιρεία ΑΞΑΝΑ και η Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ φέρνουν την τέχνη στο σπίτι σας μέσω του πολιτιστικού διαδικτυακού προ γράμματος Art-Wagons, το οποίο προσφέρεται δωρεάν και από την ασφάλεια του σπιτιού σας, σε παιδιά και εφήβους της περιοχής σας. 

Το πρόγραμμα Σώμα εν Κινήσει απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους ηλικίας 12-15 ετών, χωρίς προαπαιτούμενη σχέση με τον χορό, τα οποία επιθυμούν να προσεγγίσουν την κίνηση και τον σύγχρονο χορό, να εκφραστούν μέσα από αυτή τη μορφή της Τέχνης και να έρθουν σε επαφή με τη δημιουργική διαδικασία της χορογραφικής σύνθεσης.

 Στη διάρκεια 5 εβδομάδων το παιδί εξερευνά το σώμα ως τον άμεσο χώρο μέσα στον οποίο κατοικεί αλλά και το σώμα σε σχέση με τον ευρύτερο περιβάλλοντα χώρο. Πειραματίζεται με τις δυνατότητες της κίνησης στον εκάστοτε χώρο, εξερευνά καινούριες κινητικές επιλογές, βιώνει τον χώρο ως πηγή έμπνευσης και αφορμή έκφρασης συναισθημάτων, ανακαλύπτει πως μια κινητική οδηγία μπορεί να συνδεθεί με ένα συναίσθημα ή και να το προκαλέσει.

 Ενδείκνυται ιδιαίτερα για παιδιά και έφηβους που αγαπούν τον πειραματισμό, το παιχνίδι, την έκφραση και τον χορό, θέλουν να εξερευνήσουν τις δυνατότητές του σώματός τους, ενθουσιάζονται με την ιδέα να δημιουργήσουν από το μηδέν τη δική τους προσωπική χορογραφία ακολουθώντας συγκεκριμένα ζητούμενα υπό την καθοδήγηση καταρτισμένων εκπαιδευτών, να γίνουν δηλαδή οι ίδιοι για το διάστημα των 5 εβδομάδων χορογράφοι και χορευτές! 

Οι οδηγίες είναι ειδικά σχεδιασμένες για να γίνονται κατανοητές και να μπορούν να πραγματοποιηθούν από παιδιά χωρίς εξειδικευμένες γνώσεις χορού στις συγκεκριμένες ηλικίες. Μέσα σε ένα ασφαλές και οριοθετημένο πλαίσιο εκ μέρους του εκπαιδευτή, δημιουργείται χώρος ελεύθερης έκφρασης, πειραματισμού και ευφάνταστης δημιουργικότητας.

 Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος. Μην χάσετε την ευκαιρία να δεσμεύσετε τώρα μία θέση για το παιδί σας κάνοντας ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΣΑΣ εδώ: https://artwagons.totrenostorouf.gr/gr/application/dance/. 

Η Καλλιτεχνική Εταιρεία ΑΞΑΝΑ φιλοδοξεί μέσω αυτού του προγράμματος, το οποίο υλοποιεί με την ευγενική αρωγή του Κοινωφελούς Ιδρύματος Κοινωνικού & Πολιτιστικού Έργου (Κ.Ι.Κ.Π.Ε.) να εισηγηθεί την Τέχνη σε παιδιά που δεν είχαν μέχρι τώρα την ευκαιρία να την προσεγγίσουν δημιουργικά και να τα βοηθήσει να αναπτύξουν χρήσιμες για τη ζωή τους δεξιότητες. 

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα θα βρείτε εδώ: https://artwagons.totrenostorouf.gr/gr/the-body/. Σας περιμένουμε στο Art-Wagons για να ζήσουμε μαζί μια αξέχαστη εμπειρία. Η ομάδα του Art-Wagons

Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021

Οι μαθητές γράφουν για τα βιβλία που διαβάζουν: ερωτευμένοι λουκουμάδες,Αθανασιάδου, Κων/να Καράπαπα

 

  • Мπορεί το σχολείο μας να έμεινε κλειστό κατά τον προηγούμενο χειμώνα λόγω της πανδημίας και τα μαθήματά μας να διεξάγονταν διαδικτυακά και μετ’ εμποδίων, ωστόσο δεν μπήκε λοκντάουν στη
    διάθεσή μας για λογοτεχνικό διάβασμα. Αντίθετα, βρέθηκε μία καλή ευκαιρία να ανοίξουμε, να ξεφυλλίσουμε και να «ταξιδέψουμε« με τα
    βιβλία που είχαμε δανειστεί από την πλούσια σχολική βιβλιοθήκη μας.΄Ένα τέτοιο ήταν και το νεανικό μυθιστόρημα με τίτλο«Ερωτευμένοι λουκουμάδες» που είχα την τύχη να διαβάσω και τη χαράνα σας παρουσιάσω. Συγγραφέας αυτού του εφηβικού μυθιστορήματός
    είναι η Ανθούλα Αθανασιάδου, ενώ έχει εκδοθεί από τις εκδόσεις
    Κέδρος. Η κεντρική ηρωίδα του είναι ένα νεαρό κορίτσι, στο οποίο η
    οικογένειά της δε δίνει και μεγάλη σημασία. Η κοπέλα αυτή ένα βράδυ
    βγαίνει με μία φίλη της, για να κάνουν σκέιτμπορντ. Κάνοντας
    σκέιτμπορντ συγκρούεται με τον Μάρκο, ο οποίος της τραβά αμέσως την
    προσοχή και το ενδιαφέρον. Έτσι αρχίζει η γνωριμία των δύο παιδιών. Η
    κοπέλα, μάλιστά, ήταν η πρώτη που γνώρισε ο Μάρκος. Αυτός είχε
    μετακομίσει πρόσφατα στη γειτονιά, ερχόμενος από την Aγγλία, και δεν
    ήξερε πολύ καλά ελληνικά.
    ΄Όπως ειπώθηκε,ο Мάρκοςκέντρισε μετην πρώτητην προσοχή
    της κοπέλας. Εκείνη ήταν παχούλη και για αυτόν τον λόγο θεώρησε πως
    δεν άρεσε στον Мάρκο. ΄Ετσι πήγε και ζήτησε ως βοήθεια τη συμβουλή
    της μεγαλύτερης αδελφής της. Aκολουθώντας τις συμβουλές της
    κατάλαβε πως έπρεπε να βελτιώσει την εμφάνισή της και να χάσει κιλά.
    Για αυτό αρχίζει να προσέχει τη διατροφή της και να κάνει τρέξιμο, ενώ
    παράλληλα γράφεται και συμμετέχει σε ομάδα βόλεϊ.
    ΛίγοαργότεραηκοπέλασυναντιέταιμετονМάρκο.Aυτή,
    εκείνος και ένας φίλος του Мάρκου φτιάχνουν μία πολύ καλή παρέα και
    βγαίνουν συχνά μαζί, σχεδόν τρεις φορές την ημέρα! H κοπέλα έχει κάνει
    το πρώτο βήμα, ωστόσο ο πόθος της να γίνει ζευγάρι με τον Мάρκο
    παραμένει ανεκπλήρωτος.
    Κάποιο βράδυ κανονίζουν να πάνε όλοι μαζίσινεμά.Aρχικά
    είναι όλοι σύμφωνοι εκτός από εκείνην. H παρέα της την παρακαλά αλλά
    μάταια… « – ΄Ελα για μένα», την εκλιπαρεί επίμονα ο Мάρκος και εκείνη
    δέχεται. Εκείνη βάζει το αγαπημένο μπλουζάκι της αδελφής της και
    φτάνει με την παρέα της στο σινεμά την προγραμματισμένη ώρα. Το
    σινεμά είναι σχεδόν άδειο, η ταινία όμως γεμάτη από συγκίνηση και
    συναισθήματα.
    Κάποια στιγμή,προς το τέλος της ταινίας,πηγαίνει στο μπάνιο
    και ξεσπά σε κλάματα. Επιστρέφοντας στην αίθουσα πέφτει πάνω στον
    Мάρκο, ο οποίος, υποψιασμένος και ανήσυχος, τη ρωτά γιατί έφυγε. H
    κοπέλα προφασίζεται ότι δε νιώθει καλά, στη συνέχεια όμως δεν αντέχει
    και εκμυστηρεύεται στον Мάρκο τον έρωτά της. Εκείνος την αρπάζει και
    τη φιλάει και εκείνη ανταποδίδει. H ταινία τελειώνει, οι δύο νέοι
    σταματούν να φιλιούνται και βγαίνουν από το σινεμά με το πρόσωπο
    κατάλαμπρο. Στην έξοδο βρίσκουν την παρέα τους και φεύγουν όλοι μαζί
    χαρούμενοι για τα σπίτια τους.
    Aπό όσο θυμάμαι τοβιβλίο τελειώνει με τους δύο εφήβους να
    είναι μαζί και να τρώνε λουκουμάδες, οι οποίοι είναι το αγαπημένο
    γλυκό και του αγοριού και του κοριτσιού, συμβολίζουν την ένωση τους
    και δίνουν και το όνομα του τίτλου.
  • ΚΩΣΤΙΑΝΑ ΚΑΡΑΠΑΠΑ

 

Οι μαθητές γράφουν για τα βιβλία που διαβάζουν: οι σταθμοί της τρέλας , Ντοστογιέφσκι, Στέφανος Παπαγιώργος

Τις ημέρες της καραντίνας, λόγω του κορωνο - ιού βρήκα τον χρόνο και την ευκαιρία να ``απολαύσω`` την ανάγνωση βιβλίων λογοτεχνίας, δανεισμένων από την πλούσια βιβλιοθήκη του σχολείου μας. Εκείνο που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση και με ενέπνευσε να γράψω τις παρακάτω σκέψεις ήταν ``Οι σταθμοί της τρέλλας`` του μέγιστου Ρώσου λογοτέχνη Φίοντορ Μιχαήλοβιτς Ντοστογιέφσκι.

       Αρχικά , ο Φ. Ντοστογιέφσκι γεννήθηκε τον Νοέμβριο του 1821  στην Μόσχα  και απεβίωσε τον Φεβρουάριο του 1881  στην Αγία Πετρούπολη. Έχει αναγνωριστεί ως παγκόσμιου βεληνεκούς συγγραφέας και ένας απο τους πιο ρεαλιστές λογοτέχνες της Ρωσίας.

       Στο συγκεκριμένο βιβλίο  ο συγγραφέας γράφει για την πάμφτωχη Ρωσία του 19ου αιώνα. Κεντρικός ήρωας του  ένας μουσικός που έπαιζε σε ένα πλούσιο σπιτικό, ενώ έκανε περιοδείες και σε άλλες χώρες ως βιολίστας. Μια νύχτα όμως άρχισε να πίνει και αυτό θα του κοστίσει μέχρι και την οικογένειά του στο μέλλον. Ο τρανός βιολίστας άρχισε να πτωχεύει! Μέρα με την μέρα χάλαγε όλο και περισσότερα χρήματα. Κάποια στιγμή ερωτεύτηκε μια σερβιτόρα και την παντρεύτηκε. Αυτό όμως δεν τον συμμόρφωσε. Έκανε ένα κοριτσάκι. Ο βιολίστας ακόμα έπινε και χάλαγε χρήματα σε σημείο που είχε ξεχειλίσει το ποτήρι!

       Ο Ντοστογιέφσκι φημίζεται για την ανατροπή σε κάθε βιβλίο του. Μερικοί κριτικοί τον χαρακτηρίζουν ως ένα ``σκληρό ταλέντο, το οποίο τοποθετεί τους ήρωες του με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην έχουν άλλες διεξόδους και να  υποβάλλονται σε όλων των ειδών τις δοκιμασίες``. Όπως συμβαίνει με τον μουσικό της ιστορίας μας που μας καλεί να μοιραστούμε τα πάθη και τα βάσανά του μέσα από τις σελίδες του υπέροχου αυτού βιβλίου.

 

        Στέφανος Παπαγιώργος - Γ' Γυμνασίου