Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021

Οι μαθητές γράφουν για τα βιβλία που διαβάζουν: οι σταθμοί της τρέλας , Ντοστογιέφσκι, Στέφανος Παπαγιώργος

Τις ημέρες της καραντίνας, λόγω του κορωνο - ιού βρήκα τον χρόνο και την ευκαιρία να ``απολαύσω`` την ανάγνωση βιβλίων λογοτεχνίας, δανεισμένων από την πλούσια βιβλιοθήκη του σχολείου μας. Εκείνο που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση και με ενέπνευσε να γράψω τις παρακάτω σκέψεις ήταν ``Οι σταθμοί της τρέλλας`` του μέγιστου Ρώσου λογοτέχνη Φίοντορ Μιχαήλοβιτς Ντοστογιέφσκι.

       Αρχικά , ο Φ. Ντοστογιέφσκι γεννήθηκε τον Νοέμβριο του 1821  στην Μόσχα  και απεβίωσε τον Φεβρουάριο του 1881  στην Αγία Πετρούπολη. Έχει αναγνωριστεί ως παγκόσμιου βεληνεκούς συγγραφέας και ένας απο τους πιο ρεαλιστές λογοτέχνες της Ρωσίας.

       Στο συγκεκριμένο βιβλίο  ο συγγραφέας γράφει για την πάμφτωχη Ρωσία του 19ου αιώνα. Κεντρικός ήρωας του  ένας μουσικός που έπαιζε σε ένα πλούσιο σπιτικό, ενώ έκανε περιοδείες και σε άλλες χώρες ως βιολίστας. Μια νύχτα όμως άρχισε να πίνει και αυτό θα του κοστίσει μέχρι και την οικογένειά του στο μέλλον. Ο τρανός βιολίστας άρχισε να πτωχεύει! Μέρα με την μέρα χάλαγε όλο και περισσότερα χρήματα. Κάποια στιγμή ερωτεύτηκε μια σερβιτόρα και την παντρεύτηκε. Αυτό όμως δεν τον συμμόρφωσε. Έκανε ένα κοριτσάκι. Ο βιολίστας ακόμα έπινε και χάλαγε χρήματα σε σημείο που είχε ξεχειλίσει το ποτήρι!

       Ο Ντοστογιέφσκι φημίζεται για την ανατροπή σε κάθε βιβλίο του. Μερικοί κριτικοί τον χαρακτηρίζουν ως ένα ``σκληρό ταλέντο, το οποίο τοποθετεί τους ήρωες του με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην έχουν άλλες διεξόδους και να  υποβάλλονται σε όλων των ειδών τις δοκιμασίες``. Όπως συμβαίνει με τον μουσικό της ιστορίας μας που μας καλεί να μοιραστούμε τα πάθη και τα βάσανά του μέσα από τις σελίδες του υπέροχου αυτού βιβλίου.

 

        Στέφανος Παπαγιώργος - Γ' Γυμνασίου

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου