Τρίτη 4 Ιουνίου 2019

Παράλληλες δράσεις στο Γυμνάσιο Νέας Φιγαλείας!


Για τη φετινή σχολική χρονιά η θεματική εβδομάδα ήταν αφιερωμένη στη δημοκρατία και στα ανθρώπινα δικαιώματα. Εστιάσαμε λοιπόν στο δημοκρατικό σχολείο και γνωρίσαμε τον Σελεστίν Φρενέ, έναν φωτισμένο Γάλλο παιδαγωγό που εισηγήθηκε το μοντέρνο σχολείο, αυτό δηλαδή που επιτρέπει την ελεύθερη έκφραση των μαθητών, την αμφισβήτηση και την έρευνα, τη συνεργατική μάθηση και το διάλογο.

Ο Φρενέ πρώτος(το 1930 περίπου) πρότεινε την ύπαρξη σχολικής εφημερίδας, τη δημιουργική γραφή, το ελεύθερο σχέδιο, την αλληλογραφία και τη δημιουργία σχολικών συνεταιρισμών!
Στο πλαίσιο αυτό παρακολουθήσαμε την ταινία "Ο δάσκαλος που άφηνε τα παιδιά να ονειρεύονται" και το βίντεο "Η μάθηση είναι ιερή! Τα πρώτα βήματα μιας τάξης Φρενέ."


Στην προσπάθειά μας να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο της ενδοσχολικής βίας, παρακολουθήσαμε την ταινία: "Το καναρινί ποδήλατο", αλλά και τo βίντεο "Κρυμμένος Θυμός" και επιχειρήσαμε να ερμηνεύσουμε τις αρνητικές συμπεριφορές και να αναζητήσουμε τρόπους για το περιορίσουμε.

Συνδέσαμε το σχολικό εκφοβισμό και τον συσχετίσαμε με την ενδοοικογενειακή βία. 
Αναφερθήκαμε στην τραγική ιστορία της Αφροαμερικανής Σάντρα Παρκς,! Συγκινηθήκαμε και θυμώσαμε  για αυτό το 13χρονο κορίτσι που βρήκε τραγικό τέλος από αδέσποτη σφαίρα μέσα στο σπίτι της, στο Μιλγούοκι των ΗΠΑ, επειδή τόλμησε να εκφραστεί κατά της βίας των όπλων, σε έκθεσή της, για την οποία είχε βραβευτεί πριν από δύο χρόνια!


Αναζητήσαμε τα τραγούδια εκείνα που άλλαξαν ή προσπάθησαν να αλλάξουν τον κόσμο!

Μιλήσαμε για τους άντρες και τις γυναίκες που θυσίασαν την ίδια τους τη ζωή για τις ιδέες τους, για τη δημοκρατία, για την ελευθερία, για την πρόοδο, για την ανθρωπότητα!
Μαρία Κιουρί

Μητέρα Τερέζα



Τιμήσαμε τη μνήμη των Ελλήνων του Πόντου και μιλήσαμε για τη γενοκτονία των Ποντίων, το τραγικό αυτό γεγονός για τον Ελληνισμό, που φέτος συμπλήρωσε 100 χρόνια! 

Μέσα από βίντεο και μαρτυρίες αναφερθήκαμε στη γενοκτονία των Εβραίων και στις θηριωδίες των Ναζί, στον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο!


Με αφορμή την ταινία "Γράμμα απ' το Σαρλερουά" αναφερθήκαμε στη μετανάστευση των Ελλήνων και αναζητήσαμε τις ιστορικές αιτίες και τις συνέπειες του φαινομένου. 



Αγγίξαμε με διακριτικότητα και ευαισθησία  το θέμα του εμφύλιου σπαραγμού,
μέσα από την ταινία "Ψυχή Βαθιά"!


Παρακολουθήσαμε την ταινία "Η φάρμα των ζώων" του Τζωρτζ Όργουελ
και εντυπωσιαστήκαμε από τη δύναμη της εξουσίας!


Αναζητήσαμε απαντήσεις σε επιστημονικά ερωτήματα μέσα από το  "What the Fact?"


Μάθαμε πως μπορεί να συνυπάρξει η Δημοκρατία και το Ποδόσφαιρο, δηλαδή για τη νίκη της Βραζιλιάνικης ποδοσφαιρικής ομάδας Democratia Corinthiana, που επηρέασε μια ολόκληρη χώρα και συνέβαλε στον εκδημοκρατισμό της!

Τιμήσαμε την ελληνική γλώσσα και διοργανώσαμε για πρώτη φορά διαγωνισμό ορθογραφίας 
Τιμήσαμε την 28η Οκτωβρίου με θεατρικά μονόπρακτα,
που έγραψαν και υποδύθηκαν οι ίδιοι οι μαθητές!

Και τέλος δημιουργήσαμε ένα μικρό σκετς-παρωδία στην Ελένη του Ευριπίδη!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου