Σάββατο 7 Μαΐου 2022

Προσεγγίζοντας την Ελένη του Ευρυπίδη μέσω της stand up comedy

 

 

ΑΘΗΝΑ ΚΟΠΙΤΣΑ

Καλησπέρα σας,

Καλώς ήρθατε σε ένα πρωτοποριακό, μοναδικό και θεσπέσιο stand up comedy!

Το σημερινό μας θέμα είναι η πολυσυζητημένη, πολυταξιδεμένη, θα μπορούσε να πει κάποιος, ωραία Ελένη του Ευριπίδη. Ωραία... μεταξύ μας δεν μας έχει διευκρινίσει κάποιος αν όντως ήταν ωραία. Και εκείνος ο Ευριπίδης τόσα έγραψε για εκείνη ένα σκίτσο της χάθηκε να της έφτιαχνε, μάλλον θα του είχαν τελειώσει οι ξυλομπογιές.

Ας τα πάρουμε από την αρχή τα πράγματα. Ένα χειροκρότημα από όσους έχουν ακούσει κάτι για την Ελένη του Ευριπίδη.

Ωραία ας ξεκαθαρίσουμε κάτι, η ομορφιά όπως αποδεικνύεται καθημερινά αλλά και σε αυτήν τη τραγωδία προκαλεί μπελάδες. Νόμος! Άρα κορίτσια αφήστε τρίχες στα πόδια σαν του Νίκου Γκάλη, το μαλλί απεριποίητο σαν του Ταρζάν και ξεχάστε τα σπα αν δεν θέλετε να έχετε μπελάδες! Ξέρετε κάτι τελικά εμείς οι γυναίκες είμαστε πολύ μεγάλα κορόιδα, διότι ξοδεύουμε ένα σκασμό λεφτά για να πεθάνουμε, για να μας απαγάγουν, για να ξενιτευτούμε, για να αυτοκτονήσει η Ελληνίδα μάνα, για να γίνουμε εν τέλει το μήλο της Έριδος, η αφορμή ενός πολέμου!

Λοιπόν η Ελενίτσα βρίσκεται στην Αίγυπτο αλλά δεν φαίνεται να περνάει και πολύ καλά, διότι θέλει να την παντρευτεί ο Θεοκλύμενος, ποιος ξέρει τι μπάζο θα ήταν και αυτός για να μην τον θέλει η Ελένη, κοτζάμ βασιλιά! Την μελαγχολεί το γεγονός ότι δεν ξέρει εάν ζει ή πέθανε ο Μενέλαος. Πάντως εγώ πιστεύω πως ένα tour στην Αίγυπτο θα της έφτιαχνε το κέφι! Τώρα για να αποφύγει τον Θεοκλύμενο σκέφτηκε να πάει στον τάφο του Πρωτέα ως ικέτισσα και κάθεται όλη μέρα, χειμώνα - καλοκαίρι με ένα λινό φορεματάκι, με πέντε ευρώ από την λαϊκή, δεν θα έχει πάθει καμία ψύξη; Δεν της έφθαναν όλα αυτά έχει και την κακεντρέχεια του κόσμου.

Όποιος πήγε σε εκείνον τον πόλεμο της Τροίας καλό είδε! Φτάνει λοιπόν και ο Τεύκρος, άλλο μαργαριτάρι πολέμου! Ξέρετε τον λόγο που ο Τεύκρος βρέθηκε στην Αίγυπτο, αν δεν τον ξέρετε θα σας τον πω εγώ! Ήταν που ήταν μελό το εργάκι από την αρχή, ήρθε και ο Τεύκρος το κερασάκι στην τούρτα. Αυτός λοιπόν είχε έναν πατέρα, ο θεός να τον κάνει, και τον εξόρισε επειδή ο αδερφός του ο Αίας θύμωσε σαν κακομαθημένο πεντάχρονο που δεν του δίνουν γλειφιτζούρι, για την ακρίβεια αυτοκτόνησε επειδή όταν πέθανε ο Αχιλλέας δεν του έδωσαν τα όπλα του. Τι άλλο θα ακούσουμε! Μεταξύ μας και να τα έπαιρνε θα ήξερε να τα χρησιμοποιήσει; Και ο πατέρας τους τον εξόρισε επειδή δεν αυτοκτόνησε και εκείνος. Δεν μπορώ να καταλάβω το σκεπτικό αυτού του ανθρώπου δεν ξέρω εάν εσείς μπορείτε να το καταλάβετε πάντως εγώ όχι, μήπως ήθελε να αυτοκτονήσουν όλοι μαζί Αχαιοί και Τρώες για είναι αυτός ευχαριστημένος;

Πάει ο Τεύκρος και έρχεται ο χορός! Όχι καλαματιανά και τσάμικα ούτε κανένας ευρωπαϊκός! Κάτι αιχμάλωτες Ελληνίδες που κλαίνε την μοίρα τους και κυρίως την μοίρα της Ελένης. Την στέλνουν στην Θεονόη. Η Θεονόη λοιπόν είναι μέντιουμ σαν αυτές τις κυριούλες και τους κυρίους που βγαίνουν σε κάτι παρακμιακά καναλάκια και όταν ξεκινάει η εκπομπή της ακούγονται διάφορες φωνές τις οποίες τις καταλαβαίνεις από χιλιόμετρα μακριά ότι δεν είναι αληθινές και λένε: [Κυρία Μαρία είστε μοναδική ότι μου είπατε έγινε τα ξαναβρήκα με τον άντρα μου]. Ναι ναι μεγάλη κοροϊδία. Ας συνεχίσουμε όμως, που λέτε η Θεονόη της έριξε τα χαρτιά, της είπε τον καφέ και όλα έδειχναν ότι ο Μενέλαος ζει και βασιλεύει! Το τελευταίο σχετικό είναι. Χαρές που θα έκανε ο Θεοκλύμενος αν άκουγε την προφητεία!

Τι μέντιουμ είναι αυτό, μια που το είπε και μια που έγινε! Ανατρίχιασα! Η επιστροφή του ασώτου είναι γεγονός! Ο Μενέλαος κατέφθασε στην Αίγυπτο όχι όμως ως βασιλιάς αλλά σαν ένας ταπεινός ζητιάνος. Από τα ψηλά στα χαμηλά και από τα σαλόνια στα αλώνια! Άλλη κλάψα από εδώ! Άλλη μουρμούρα και κακό!

Βλέπει την Ελένη και παθαίνει σοκ. Εφευρέθηκε η κλωνοποίηση ή ο διακτινισμός! Αφού η άπιστη Ελένη είναι στην σπηλιά, ποιά είναι αυτή που της μοιάζει; Όμως η παμπόνηρη Ελένη τον αναγνώρισε πιο εύκολα! Στον Μενέλαο πήρε χρόνο! Άντρες τι περιμένεις! Τα λόγια δεν τον έπειθαν ήθελε αποδείξεις ο Ηρακλής Πουαρό! Μέχρι που έφτασε ο αγγελιοφόρος του :(Τα έμαθες Μενέλαε τα θλιβερά μαντάτα: Η Ελένη έγινε πουλί, πέταξε ψηλά και πάει.)

Αφού έλυσαν τα προσωπικά τους, τα παλιά τους, τα ερωτικά τους τις ζήλιες τους και γενικότερα τα ψυχολογικά τους, έπρεπε να λύσουν και τα πρακτικά τους! Πώς θα φύγουν από εκεί; Ιδού η απορία!

Δεν πρόλαβαν να χαρούν τα πιτσουνάκια, διότι άρχισε να βροντάει απ΄τις αμπάρες το παλάτι, ανεμίζει θειάφι στον αέρα, άναψαν οι δαυλοί (μόνο το κόκκινο χαλί δεν πρόλαβαν να στρώσουν) για να εμφανιστεί η Θεονόη!

Και άρχισε να αναρωτιέται η Θεονόη { Μμ τι να κάνω να πω στον αδερφούλη μου ήρθες Μενέλαε ή όχι, με ποιας θεάς το μέρος να πάω με την Κική δηλαδή την Ήρα ή με την Κοκό δηλαδή την Αφροδίτη; } Πέφτει στα πόδια η Ελένη (γίνεται το κόκκινο χαλί που λέγαμε πριν). Τι ικεσία και αυτή! Θυμήθηκε τους πεθαμένους πρώτον πρώτον τον Πρωτέα. Άρχισε να της λέει τα βάσανα της, μια ώρα οδυρόταν.

Σε αντίθεση με την Ελένη ο Μενέλαος ο άντρας ο βαρβάτος δεν έπεσε στα γόνατα. Μίλησε αντρίκια ή θα φύγουμε ή θα αυτοκτονήσουμε. Εν το μεταξύ δεν είχε ρωτήσει την Ελένη εαν θέλει να αυτοκτονήσει το αποφάσισε μόνος.

Λοιπόν ακούω τι πιστεύετε την έπεισαν την Θεονόη ή όχι; Για να δω χεράκια! Ψυχούλα τελικά η Θεονόη! Τους βοήθησε τους κακόμοιρους, τόσα μιξοπαρακάλια δεν πήγαν χαμένα.

Και τώρα ήρθε η στιγμή να καταστρώσουν ένα σχέδιο για να φύγουν από την Αίγυπτο. Ο Μενέλαος ως συνήθως πάλι χαζομάρες πέταγε. Η Ελένη από την άλλη με τον τρόπο της επιβλήθηκε στον Μενέλαο, πρότεινε ένα πολύ σατανικό σχέδιο και του το πάσαρε με τέτοιο τρόπο που ο Μενέλαος πίστευε ότι ήταν δικό του!

Αυτό εάν με ρωτάτε είναι και το αγαπημένο μου σημείο από την τραγωδία, διότι ο Ευριπίδης φαίνεται ότι ξέρει πολύ καλά τη γυναικεία συμπεριφορά. Σε όλες τις εποχές οι γυναίκες παίρνουν τις σοβαρές αποφάσεις αφήνοντας τους άντρες να κοκορεύονται ότι αυτοί είναι οι κολώνες του σπιτιού, μεταξύ μας παγοκολόνες είναι.

Και τώρα νομίζω ότι χρειαζόμαστε μια χαλάρωση! Μουσική, φώτα, χορός! Βασικά χαλάρωση δεν το λες αυτό που ακολουθεί. Άρχισε πάλι το μοιρολόι, κλαίμε τα περασμένα, μια θρηνούμε την Ελένη μια τον Μενέλαο. Άτιμη μοίρα! Άλλους τους ανεβάζει άλλους τους κατεβάζει!

Τι μας έλειπε όμως τόση ώρα; Όλο γι΄αυτόν ακούμε, αλλά δεν τον βλέπουμε! Αστικός μύθος κατάντησε! Ένας αυτός και ένα το τέρας του Λόχνες! Ναι ναι καλά καταλάβατε για τον Θεοκλύμενο ο λόγος!

Βλέπει την Ελένη και τρομάζει. Πάει η ομορφιά της, σαν νυχτερίδα έγινε για να τον πείσει ότι πλέον είναι χήρα. Από δίπλα ο Μενέλαος φτύνει τον κόρφο του! Μεταξύ μας τον συμπόνεσα τον Μενέλαο σ΄αυτή τη σκηνή. Γιατί δεν είναι και το ωραιότερο πράγμα στον κόσμο να παρουσιάζεις τον εαυτό σου νεκρό!

Τι θέατρο έπαιξαν ο Μενέλαος με η Ελένη δεν λέγεται! Η ερμηνεία τους ήταν για τα χρυσά βατόμουρα. Πάντως ο Θεοκλύμενος πείστηκε. Καλό χάπατο κι εκείνος και καράβι τους έδωσε και τρόφιμα και μοντελάκι για τον Μενέλαο!

Και με τούτα και με τ΄άλλα άφησαν τον Θεοκλύμενο μπουκάλα! Κλάμα, οργή, θυμό ο Θεοκλύμενος για να ηρεμίσει χρειαζόταν ένας θεός ή μάλλον δυο γιατί ήταν μεγάλη η πίκρα του. Και έτσι κατέβηκαν οι Διόσκουροι να τον συνετίσουν! Τον μάλωσαν σαν άτακτο παιδί που ήταν και εκείνος έβαλε την ουρά στα σκέλια!

                                                                        ΤΈΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου