Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

Μια μέρα με τη Μαλάλα - Η αξία της εκπαίδευσης



Σήμερα στο σχολείο μας είδαμε ένα ενδιαφέρον βίντεο για τη ζωή της Μαλάλα.
Η Μαλάλα είναι ένα νεαρό κορίτσι από το Πακιστάν που ήθελε να πάει σχολείο και γι' αυτό πυροβολήθηκε από τους ταλιμπάν της περιοχής της. Μετά από αυτό το κορίτσι μαζί με την οικογένειά του αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πατρίδα του, γιατί κινδύνευε η ζωή του. Η Μαλάλα βραβεύτηκε με το βραβείο Νόμπελ και δε σταμάτησε έως και σήμερα να αγωνίζεται για το δικαίωμα των κοριτσιών στη μόρφωση. Θεωρώ ότι είναι ένα πολύ σημαντικό παράδειγμα για μας.


Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
 Σε πολλές χώρες του κόσμου η εκπαίδευση είναι ένα άπιαστο όνειρο, τα παιδιά εκείνων των χωρών, παρόλο που διψούν για μάθηση, δεν μπορούν να την έχουν. Τα παιδιά αυτά, που δεν έχουν την ευκαιρία να πάνε σχολείο και να μορφωθούν πολύ συχνά αναγκάζονται να εργάζονται σε πολύ δύσκολες συνθήκες και από πολύ μικρή ηλικία, για ένα πιάτο φαΐ. 
Επίσης σε κάποιες άλλες χώρες, κυρίως μουσουλμανικές, δεν επιτρέπουν στα κορίτσια να πάνε στο σχολείο, γιατί εκεί ο «νόμος» της θρησκείας απαγορεύει στις γυναίκες να έχουν άποψη και οι δυνατότητες τους πρέπει να φτάνουν μέχρι το σπίτι τους. Εκεί οι γυναίκες δεν έχουν δικαιώματα και γίνονται αδύναμες απέναντι στους άντρες. Αυτό όμως δεν είναι σωστό!
Οι άνθρωποι που δεν πιστεύουν στην ισότητα είναι απλά αμόρφωτοι. Σκεφτείτε πως αν κανένας δεν πήγαινε σχολείο, όλοι θα ήταν αγράμματοι και αμόρφωτοι και δε θα μπορούσαν να συνεννοηθούν μεταξύ τους.
Στη  χώρα μας η εκπαίδευση είναι δεδομένη και ελεύθερη για κάθε παιδί (αγόρι ή κορίτσι).  Δυστυχώς όμως υπάρχουν παιδιά που δεν καταλαβαίνουν πόσο σημαντικό είναι αυτό και αρνούνται κατηγορηματικά να δεχθούν αυτό το αγαθό, γρήγορα όμως θα το μετανιώσουν.
Πιστεύουμε πως όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στη μόρφωση, όχι μόνο στις ανεπτυγμένες χώρες, αλλά σε όλες τις χώρες του κόσμου. Όλοι οι άνθρωποι πρέπει να έχουν πρόσβαση στη μόρφωση, γιατί η μόρφωση είναι ένα πολύ ισχυρό "όπλο" στη ζωή κάθε ανθρώπου, αν το χειριστεί σωστά, είναι ένα από τα σημαντικότερα αγαθά, το οποίο δεν μπορεί και δεν πρέπει να το στερείται κανείς.
Η αξία της εκπαίδευσης είναι μοναδική, γιατί χωρίς αυτήν ο άνθρωπος μένει "μισός"! Στο σχολείο διδασκόμαστε τα επιτεύγματα χιλιάδων ετών, στην επιστήμη, στην τέχνη, στο λόγο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και πρέπει να συνεχίσει να γίνεται.  
Εκπαίδευση είναι ένα βιβλίο, ένα στυλό, ένας δάσκαλος και ένας μαθητής, που δουλεύουν σε αρμονία.
Η γνώση μας προσφέρει τη δύναμη, να προχωρήσουμε στη ζωή μας, μας κάνει ανεξάρτητους, μας βοηθάει να βρούμε δουλειά, να νικήσουμε τους φόβους μας, να έχουμε ελευθερία γνώμης και να μπορούμε να μοιραστούμε λίγη από την γνώση μας με τους άλλους!
Στο σχολείο μαθαίνεις τα δικαιώματά σου και τις υποχρεώσεις σου και γίνεσαι ένας άνθρωπος ισχυρός. Εκεί μαθαίνεις την ιστορία σου κι ένας λαός που ξέρει καλά την ιστορία του δε μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν! Μόνο έτσι το μέλλον μας θα γίνει καλύτερο και οι λαοί πιο ισχυροί!
 Αγαπάτε αλλήλους, λέει η θρησκεία. Βοηθήστε λοιπόν το διπλανό σας, βοηθήστε κάθε άνθρωπο ανεξάρτητα από τη φυλή, τη θρησκεία, το φύλο ή το χρώμα του δέρματος να αποκτήσει πρόσβαση στη γνώση!
Όλα τα παιδιά πρέπει να έχουν ίση και ποιοτική εκπαίδευση!


Αβραμόπουλος Χρήστος
Γιαννίκος Γιώργος
Δούφας Κων/νος
Ζευγίτης Δημήτρης
Ζευγίτης Χρήστος
Ζώης Κων/νος
Καζαντζής Μάριος
Καπλάνη Γεωργία
Καπλάνη Δωρονίκη
Κρεσταινίτης Θανάσης
Μανιάτης Γιώργος
Μαυροειδής Άρης
Μπαλαδήμα Ελεάννα
Μπαλαδήμας Νίκος
Μπαλαδήμας Παναγιώτης
Μπιμπή Ελένη
Μπιμπής Πέτρος
Σγουροβασιλάκη Ασπασία
Σγουροβασιλάκης Γιάννης
Στραγάλη Γεωργιάννα
Τάσος Παπαγιώργος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου