Τετάρτη 23 Μαΐου 2018

Η μουσική που μου αρέσει: Ελληνικό Hip-Hop!


Το Ελληνικό Hip-Hop είναι  ένα είδος  μουσικής -γνωστή και ως η μουσική του δρόμου-προερχόμενη από την Αμερικανική κουλτούρα του Hip-Hop,  αλλά με τους δικούς του κανόνες. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές τα τελευταία χρόνια σε αυτήν την κατηγορία, όπου πλέον εμπλέκεται ακόμη και με την απλή σύγχρονη Ελληνική μουσική, με αμέσως επόμενο την συνεργασία και άλλων καλλιτεχνών μεταξύ τους και των δύο ειδών.
Όπως και στην Αμερική, έτσι και εδώ τα στοιχεία είναι τέσσερα.
·         Το ένα είναι το Djing  [Disk Jokey] όπου έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια
·          Το επόμενο είναι το MCing, όπου οι άνθρωποι που ασχολούνται και εκφράζονται μέσω αυτού του είδους, λέγονται Rapers.
·         Το επόμενο είναι το Graffiti, και τα τελευταία χρόνια έχουν ευαισθητοποιηθεί οι Αρχές, για την αισθητική και την δυνατότητα έκφρασης των σχετικών, διοργανώνοντας έτσι κάποιες συναντήσεις γνωστά και ως events.
·         To τέταρτο και τελευταίο είναι κάτι που απαιτεί πρακτική και αφοσίωση και ανήκει πλέον και ως επιλογή χορού:  το Breakdance.
Η πρώτη φορά που ακούστηκε η Rap μουσική στην Ελλάδα, ήταν στα τέλη της δεκαετίας του ΄70, από τον ραδιοφωνικό σταθμό της Αμερικανικής βάσης στο Ελληνικό. Στις αρχές της  δεκαετίας του ΄80 ήρθε στην Ελλάδα το Graffiti και το Break Dance, θέτοντας έτσι ουσιαστικά τα θεμέλια της Hip-Hop κουλτούρας στην Ελλάδα.
Το 1997 το συγκρότημα Ζωντανοί Νεκροί φέρνει μια άλλη γεύση - στην τότε Ελληνική Hip-Hop σκηνή- το Battle Rap. Το πρώτο τους άλμπουμ με τίτλο ΖΝ: Εντολές/Στη χώρα των καλύτερων MCs [1997] αλλά και Ο Πρώτος Τόμος [1998] χαρακτηρίστηκαν ως οι σημαντικότεροι δίσκοι στην ιστορία του ελληνόφωνου Hip-Hop καθώς επηρέασαν  τις  επόμενες γενιές που έβγαζαν  Battle Rap κομμάτια .
Το 2007 εμφανίστηκαν κι άλλοι καλλιτέχνες της Hip-Hop με mainstream  ήχο οι οποίοι είχαν επιτυχίες  όπως οι Stavento και ο Υποχθόνιος  [μέλος των Ζωντανών Νεκρών]
Από τα μέσα της δεκαετίας  του 2000 βγήκαν στην επιφάνεια και άλλοι MCs και σχήματα από κάθε γωνία της χώρας όπως 12ος Πίθηκος, Iratus, Ραψωδός Φιλόλογος, Bong Da City και Fullface.
Ø  Αρχές δεκαετίας  2010: 3η Γενιά- Η Γενιά της Κρίσης
            Αυτή η γενιά καταπιάνεται κυρίως με νεόφερτα και πιο “μουντά” θέματα της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας, όπως η οικονομική κρίση και η φτώχεια και οι κακουχίες που αυτή φέρνει στον απλό λαό. Νέα crews [ομάδες] έκαναν δυναμική εμφάνιση στην ελληνική χιπ χοπ σκηνή όπως οι Joker/Two-Face, οι Φι Βήτα Σίγμα και οι Χι Ταφ Πι.
  Επίσης το 2011 έκανε την εμφάνιση της   μια νέα γενιά με πρωτοπόρους τον Snik και το label Capital Music [Υποχθόνιος, Yung Light, Εφτάψυχος, Mad Clip, FY] η οποία ασχολείται με μουσικά κομμάτια επηρεασμένα από τον αμερικανικό τρόπο ζωής, έχοντας πολλές φορές δεχτεί κριτική για το επίπεδο των στίχων της, αλλά και για τις εικόνες που προβάλλει.(ναρκωτικά, χλιδή, ακριβά αμάξια). Άλλοι  γνωστοί καλλιτέχνες και συγκροτήματα Νέας Σχολής με πιο εναλλακτικό ήχο είναι οι Bloody Hawk, Sin Boy, N.O.E, Slogan και Toquel.
Παναγιώτης Μπαλαδήμας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου